Definiție BPOC
Bronhopneumopatia obstructivă cronică(BPOC) este o boală cronică, frecventă(4-10% din populație), care poate fi prevenită și tratată(nu vindecată). Se caracterizează prin simptome respiratorii persistente(respirație dificilă, tuse, scăderea capacității de efort) și limitare a fluxului de aer, datorate alterărilor căilor respiratorii inferioare și / sau alveolare, cauzate de obicei de o expunere semnificativă la particule sau gaze nocive. Mai trebuie precizat că boala se agravează progresiv, ireversibil, iar evoluția este marcată de apariția exacerbărilor(acutizări) care antrenează un declin funcțional complex(respirator, cardio-vascular, muscular, cognitiv) şi care pot pune în joc prognosticul vital. Condițiile patologice care determină această boală sunt multiple, dar se rezumă la 3 categorii principale: emfizem, bronșită, elemente de astm. Modul cum se combină aceste leziuni vor imprima anumite caracteristici clinice, radiologice, evolutive, funcționale etc, care vor face ca bolnavii să manifeste anumite caracteristici numite fenotipuri. La nivel individual, exacerbările, comorbiditățile(bolile asociate) și fenotipurile, sunt determinante pentru severitatea şi prognosticul bolii.
Scurte noțiuni de EPIDEMIOLOGIE - Gravitatea BPOC
Este a 4-a cauză de mortalitate în lume. Dar ținând cont că mai mult de 50% dintre adulții cu funcție pulmonară scăzută nu conștientizează situația, asta ne spune că numărul suferinzilor de BPOC și a mortalității aferente este cu mult mai mare. Deși există variații teritoriale semnificative la nivel de mapamond, incidența medie ar fi de 9,34% printre bărbaţi și 7,3% la femei, cu o creștere mai accelerată la acestea din urmă; afectează preponderent persoanele ce au depăşit vârsta de 40 ani. În același timp, până a se produce decesul datorat BPOC, această boală este și extrem de invalidantă: pe cea mai renumită scală de evaluare a handicapului, DALY(Disability Adjusted Life Years – suma anilor din viață pierduți datorită mortalității premature și al anilor de productivitate pierduți din cauza dizabilității) se situează pe locul 5 în lume.
Indivizii mai predispuși să facă această boală sunt acei la care întâlnim anumiți factori de risc:
- Fumători sau foști fumători;
- Indivizi cu vârsta peste 45 de ani, mai frecvent bărbați;
- Indivizi care stau și respiră într-un mediu poluat aeric(gaze de eșapament, expunere la fum provenit din gătit sau incălzit cu combustibili fosili(cărbuni/brichete), poluare de exterior, incluzând și particulele extrafine(PM=2,5/10), pulberi ocupaționale, substanțe chimice(SO2, NO2, O3);
- Factori care țin de constituția gazdei(organismului): antecedente familiale de astm bronşic/BPOC, teren genetic predispus(deficitul unor enzime, ex. alfa1-antitripsină sau dezechilibrul dintre anumite enzime: proteaze-antiproteaze);
- Indivizi care s-au născut cu plămâni mai mici*, deci cu o funcție pulmonară inițial scăzută și care eventual, au fost expuși ulterior la fumul de țigară.
- Indivizii care în cursul micii copilării au suferit de infecții pulmonare severe, repetitive(care au necesitat internare) sau au fost expuși la fumat pasiv, la poluare de interior(habituală) și/sau de exterior;
- Factori perinatali: mamă fumătoare pre/postnatal, naștere prematură.
[* Când oamenii respiră, ei își introduc aerul prin căile respiratorii, începând cu traheea, care se ramifică în căi/conducte respiratorii mai mici numite bronhii și bronhiole. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, căile lor respiratorii se dezvoltă proporțional cu plămânii, dar, la unii oameni, căile respiratorii devin mai mici decât ar trebui; aceștia reprezintă indivizii care se nasc cu plămâni mai mici. În figura 1 se vede pe tomografia computerizată, situația celor cu plămâni mai mici(imaginea din stânga), față de cei cu plămâni normali(imaginea din mijloc). Așadar, odată cu îmbătrânirea normală, funcția pulmonară scade, astfel încât persoanele care au deja o funcție pulmonară scăzută de la început, pot dezvolta BPOC mai devreme în viață, chiar dacă nu fumează. Aceasta explică faptul că, 30% din BPOC poate apărea la persoanele care nu au fumat niciodată. Aceste constatări despre configurația anatomică de la naștere explică de ce unii fumători înrăiți, de-a lungul vieții, nu dezvoltă BPOC. Persoanele cu căi respiratorii mai mari în raport cu dimensiunea plămânilor, pot fi astfel capabile să reziste leziunilor pulmonare cauzate de fumat deoarece au o suficientă rezervă respiratorie pentru a le împiedica să dezvolte BPOC.]
(Credit: VIDA Apollo Software, courtesy Eric A. Hoffman, PhD, Radiology, Univ of Iowa Carver College of Medicine)
Elemente de anatomie funcțională
Respiraţia pulmonară = funcţia prin care se realizează mobilizarea aerului din atmosferă în plămâni şi din plămâni în atmosferă precum şi schimburile gazoase dintre aerul alveolar şi sângele din capilarele pulmonare. Prin respirație se realizează schimbul de oxigen(O2) şi bioxid de carbon(CO2) al organismului cu mediul înconjurător şi se asigură echilibrul(homeostazia) gazos la nivelul organelor.
În ordinea desfășurării, intervin 3 procese: ventilația – perfuzia capilarelor pulmonare – difuziunea gazelor prin membrana alvolo-capilară.
- Ventilația: aerul pătrunde prin căile respiratorii mari, începând cu filiera naso-buco-faringiană apoi faringe, traheea, care, la rândul ei se ramifică în căi/conducte respiratorii mai mici numite bronhii și bronhiole, care se termină la nivelul unor structuri periferice numite saci alveolari, înveliți într-o rețea de vase mici(numite capilare);
- Structurile alveolare sunt perfuzate(irigate) cu sânge adus din tot organismul;
- Între gazele din alveole(O2 din aer ajuns prin inhalare până la nivel de alveole) și CO2 din sângele perfuzat adus de la nivelul organelor, are loc un schimb prin procesul de difuziune: O2 din alveole intră în sânge iar CO2 trece din sânge în alveole, urmând să fie îndepărtat prin expirație. Iar O2 va fi transportat de sânge la nivelul organelor periferice, unde servește ca agent vital pentru funcționarea metabolismului celular.
Peretele traheei și al bronhiilor mari, au spre interiorul lor, numit lumen, un strat numit mucoasă, care este constituit din celule epiteliale care au pe suprafața dinspre lumen un fel de structuri filiforme care conferă celulei un aspect ca de ”periuță”; acești peri se numesc cili. Acești cili au în jurul și deasupra lor, o substanță vâscoasă, ca un gel, secretată tot de mucoasa bronșică numită mucus. Rolul acestor cili este de a îndepărta prin mișcarea lor, împreună cu gelul de mucus, particulele care s-au depus prin inhalație. Tusea favorizează și ea eliminarea acestor particule. Se realizează astfel, așa-numitul transport muco-ciliar: mişcările cililor din căile respiratorii sunt astfel orientate, încât stratul de mucus se deplasează dinspre alveole, prin căile aerifere până în faringe, unde, odata ajuns, este înghiţit sau eliminat prin tuse/expectoraţie. Astfel, 90% din particulele depuse se elimină într- o oră iar 100%(epuraţia completă) în 6-12 ore.
Ce se întâmplă la nivelul plămânilor?
Fenomenul principal declanșator al celorlalte fenomene patologice este obstrucția bronșică. Această obstrucție este difuză și inegală ca grad de strâmtorare bronșică. Ea se produce prin participarea mai multor procese: îngroșarea peretelui bronșic(prin fibroză), hipersecreție de mucus vâscos(ce se evacuează parțial și lent), cauzat de poluanții iritanți, contracția mușchiului neted bronșic(datorată unei hiperreactivități, ca și la astm), pierderea ireversibilă a atașamentelor elastice ce se atașau pe peretele bronșic și-l mențineau deschis(emfizem)(figura 2). Aceste fenomene, descrise mai sus, vor produce distensia toracelui(hiperinflația), care joacă un rol major în apariția dispneei(lipsa de aer); ea este cauzată de evacuarea incompletă a aerului în timpul expirației prin bronșiile îngustate inegal. Astfel, aerul restant evacuării incomplete, va produce distensia teritoriilor respective care va lua forma de bule de diametre diferite(1-5 sau mai mulți centimetri). Privit global, plămânul apare balonizat și deformat. Este ceea ce se numește emfizem. Așadar, emfizemul este substratul acestei distensii permanente a spațiilor aeriene distale(situate dincolo de bronhiolele cele mai periferice), care antrenează distrucția pereților alveolari. Dar, alveolele și grupul de alveole(sacii alveolari) sunt înveliți într-o rețea de vase mici de sânge(capilare), care, odată cu lărgirea extensivă a pereților alveolari în timpul formării bulelor, se va rupe și această rețea de vase. Deci, în emfizem se distrug și alveolele, dar și rețeaua de vase care le înconjoară; așadar, suferă și aprovizionarea cu aer(O2) și aprovizionarea cu sânge. Pentru a se conserva procesul respirator reflex, se va deturna aerul inhalat spre bronhiile mai largi, și, la fel și sângele din teritoriile cu rețea alveolară distrusă, spre zonele cu rețea vasculară alveolară încă nedistrusă, nebalonizate. Această neomogenitate, atât în distribuția aerului inhalat cât și în distribuția sângelui ce irigă plămânul, stă la baza alterării schimburilor gazoase prin membrana/bariera alveolo-capilară, despre care am vorbit deja. Consecința: ajunge mai puțin aer(deci O2) în plămân și de aici, la organe, și se acumulează din ce în ce mai mult CO2 care este un deșeu ce trebuie eliminat. Primul proces se numește hipoxemie(scăderea concentrației de O2 în sânge) iar al doilea, hipercapnie(exces de CO2 în sânge), ambele constituind ceea ce se numește insuficiență respiratorie.
(Vlad Cristian · Fumatul, boală cronică., Stil de viață., 2013)
În BPOC poluanții[fumatul în primul rând, gazele toxice(particulele Diesel) și alți produși de combustie sau toxice(SO2, NO2, ozon – O3)], distrug progresiv și extensiv structurile anatomice și de apărare ale organismului:
- cilii sunt dezintegrați parțial iar mișcarea lor de evacuare este întârziată sau chiar anulată;
- este stimulată secreția abundentă de mucus(exces de spută, flegmă);
- apar procese inflamatorii reactive la poluanți și la infecțiile aferente, care vor îngroșa pereții bronșici(fibroză) și-i va deforma;
- sunt distruse alveolele și pachetul vascular care le învelește, în procesul de constituire a emfizemului, având ca și consecință, alterarea schimbului de gaze, cu apariția insuficienței respiratorii.
(Emfizemul pulmonar., Redacția RO medic, 2021)
Mecanismele de producere a dispneei(lipsa de aer, oboseala, ”gâfâiala”) sunt multiple: obstrucția bronșică, distensia toracică(hiperinflația), decondiționarea(slăbiciunea) mușchilor scheletici, alterarea schimbului gazos, hipertensiunea arterială pulmonară, o participare a sistemului neuro-psihic.
Aspecte clinice
Principalele simptome pe care le acuză bolnavul suferind de BPOC sunt expuse în
(Kessler R, et al. Eur Respir J 2011;37:264–272)
*Wheezing = respirație șuierătoare, ”hârâială în piept”, ....
Dispneea relatată de către bolnavi prin termeni ca "greutate în a respira", "lipsă de aer", "foame" de aer, "gâfâială", "dificultate în a inspira profund",.... Dispneea are un debut insidios, este persistentă și progresivă, neconcordantă cu gradul de declin al funcției respiratorii, sesizată inițial la efort fizic. Din acest motiv, bolnavii atribuie dispneea altor cauze(fumat, "răceală", oboseală de la muncă, îmbătrănire) și se prezintă tardiv la medic, atunci când aproape jumătate din capacitatea funcțională respiratorie s-a pierdut adică atunci când FEV1 este între 50% - 70%.
Deși dispneea apare la 70-80% din bolnavi, ea este subestimată, pacienții descriind-o ca fiind ușoară până la moderată, deși în realitate este "prea obosit pentru a ieși din casă". Înițial, dispneea se constituie în timpul efortului, și aceasta se petrece chiar din stadiile incipiente ale bolii. Din cauza dispneei, pacienții își limitează inconștient activitatea fizică pentru a micșoara/atenua dispneea, ceea ce însă, duce la scăderea forței musculare(decondiționare) și inactivitate fizică suplimentară. Se descrie așa-numita spirală a dispneei(vezi figura 4), termenul vrând să sugereze cum, accentuarea dispneei în timp, antrenează o decondiționare musculară apoi inactivitate(pentru a evita reapariția dispneei) ce conduce la scăderea capacității de efort iar aceasta din urmă "închide spirala", dar la un nivel mai accentuat de dispnee. Activitatea fizică redusă conduce/antrenează creșterea mortalității și scade calitatea generală a vieții.
În stadiile finale, odată cu instalarea cordului pulmonar cronic(adică a suferinței inimii din cauza plămânului), se poate ajunge la dispnee manifestată în repaus(ortopnee).
Tusea este cronică, mai intensă dimineata la trezire, intensificându-se în sezonul rece și în timpul exacerbărilor. Sputa este mucoasă în cantitate medie, purulentă în exacerbări(acutizări); un volum constant crescut și purulent sugerează instalarea(în stadiile avansate) bronșiectaziilor(dilatații permanente ale bronșiilor).
Există o mare variabilitate, atât sezonieră(simptomatologia fiind mai accentuată în perioadele friguroase) cât și zilnică: accentuarea simptomelor dimineața devreme, comparativ cu noaptea. Simptomele fiind însă constant prezente pe tot parcursul zilei, limitează activitățile normale.
(Kessler R, et al. Eur Respir J 2011;37:264–272)
Important de știut mai este și faptul că, 78% dintre pacienți prezintă tulburări de somn datorate simptomelor nocturne de tipul: adormire dificilă, somn fragmentat, oboseală și senzația de extenuare la trezire.
Apariția simptomelor descrise poate preceda cu mulți ani, limitarea fluxului de aer.
Simptomele experimentate de pacienții cu BPOC pot avea și cauze non-respiratorii, ca urmare a comorbidităților(= alte boli asociate/concomitente).
Prezența bolilor asociate( = comorbiditățile) sunt mai degrabă regula, decât excepția. Odată cu înaintarea în vârstă, la BPOC se asociază din ce în ce mai multe boli: aproximativ 70% dintre pacienți suferă de una sau mai multe afecțiuni cronice iar aproximativ 50% dintre pacienții cu BPOC care sunt trimiși către servicul de reabilitare pulmonară, prezintă ≥ 5 afecțiuni comorbide obiectivate, care pot complica tratamentul BPOC. Este bine de cunoscut că, prezența unei comorbidități se asociază cu prezența altora și între ele apare o relație de agravare reciprocă.
Listăm mai jos comorbiditățile cel mai frecvent întâlnite:
-
Cardio-vasculare(28%): cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, aritmiile, tromboembolismul pulmonar, accidentele vasculare cerebrale. Redăm în tabelul 3 câteva considerente practice;
(Lange P, et al. Eur Respir J 2014;43:1590–1598; Mispelaere D, et al. Rev Mal Respir 2002;19:415–423; Le Jemtel TH, et al. J Am Coll Cardiol 2007;49:171–180)
- Boli endocrine: diabet zaharat(2-37%), sindrom metabolic, osteoporoză(38%), creșterea sânilor(ginecomastie), disfuncție sexuală(impotență);
- Sindrom de apnee în somn(20%), mai ales la cei supraponderali/obezi;
- Asocierea cu astmul(15-20%)(așa numitul ACO = astm plus BPOC);
- Asocierea cu bronșiectaziile(30%) = dilatarea bronșiilor, care se suprainfectează în timp;
- Afectarea musculaturii(15-30%): mușchi cu forță scăzută sau/și atrofici care vor reduce capacitatea de efort cât și activitățile fizice cotidiene;
- Anxietate/depresie(50%);
- Cancer pulmonar(în 20-24%);
- Deficit cognitiv(scăderea capacității mentale)(25-32%), anemia, etc.
Combinarea simptomelor și afecțiunilor descrise mai sus, contribuie la alterarea substanțială a calității vieții acestor bolnavi.
Ce poate observa bolnavul?
- Toracele este dilatat pe toate diametrele("torace în butoi") - din cauza hiperinflației. Se constată orizontalizarea coastelor si lărgirea diametrelor orizontal, antero-posterior și vertical. Expirul se prelungește, reflex, cu apropierea buzelor, cu scopul de a ajuta, prin prelungirea duratei de expirație, ca să se evacueze cât mai mult din aerul restant.
- În fazele avansate, se evidențiază utilizarea mușchilor accesori(la gât, contracția mușchiului sterno-cleido-mastoidian și a scalenilor, cu retracția paradoxală a spațiilor intercostale inferioare). Intrarea în funcție a acestor mușchi se datorează încercării de a suplini funcția diafragmului(principalul mușchi respirator), care, din cauza hiperinflației, a fost împins în jos și menținut în poziție aplatizată, fără să mai aibă mișcările jos-sus din timpul ciclurilor inspir-expir.
- Poate fi deranjat că este gras, tușește și expectorează abundent, și eventual că medicul de familie i-a găsit o glicemie și tensiune arterială crescute; este vorba de un anumit tip de BPOC = numit pletoric(împăstat și vinețiu - cianotic). Sau din contra, sesizează că a slăbit, "fără explicație" și că obosește "din cale afară la cel mai mic efort". În acest ultim caz, este o altă tipologie de BPOC numită "roz gâfâitor". Este important de cunoscut aceste tipologii pentru că abordarea lor terapeutică diferă din punctul de vedere al recuperării pulmonare și nutriționale. Ca tratament medicamentos, rămăne similar.
- Astenie marcată, eventual o oboseală care îl incomodează să efectueze activitățile zilnice obișnuite: spălat, îmbrăcat, urcatul scărilor, efectuarea cumpărăturilor, etc. fără însă să apară dispneea, ce-l obligă să se oprească "pentru a prinde din nou putere".
- Dispnee, ce se accentuează progresiv, cu trecerea timpului: inițial, doar la eforturi fizice mari apoi moderate/mici și în cele din urmă chiar în repaus.
- Tulburări de somn, impotență, slăbiciune musculară accentuate, cu nesiguranță în efectuarea anumitor sarcini, eventual căderi, etc.
- În fazele finale, apar semne ale cordului pulmonar compensat, urmat de decompensarea ireversibilă: jugulare(venele de la gât) dilatate, ficatul este dilatat(resimțit ca o greutate sub rebordul costal drept), edeme presacrate apoi la membrele inferioare, degete și extremități vinete(cianoză), ochi lăcrimoși cu vene conjunctivale dilatate, dureri de cap(cefalee) mai accentuată dimineața la sculare, obnubilare, tulburări de memorie/concentrare, tremurături ale degetelor, confuzie – care sunt semne de insuficiență respiratorie gravă(creșterea CO2 și scăderea O2).
Bolnavul mai observă sensibilitatea lui față de "răceli", care sunt mai frecvente și care-i agravează simptomele mai sus descrise. În timpul unor astfel de "răceli"(numite exacerbări, acutizări), are senzația de sufocare cu moarte iminentă. Treptat, este cuprins de frică, nesiguranță, chiar panică. Devine trist, mâhnit, fără speranță în revenirea la "timpurile bune". Toate acestea sunt semnele dezvoltării sindromului anxios-depresiv.
Exacerbările în BPOC (Ex-BPOC)
Există multe definiții ale Ex-BPOC. Pentru motive legate de practica cotidiană, propunem cea lansată de Anthonisen: agravarea a 2 sau mai multe simptome majore(accentuarea dispneei, apariția/accentuarea purulenței sputei, creșterea volumului de spută expectorată), prezente cel putin 2 zile consecutiv SAU agravarea oricărui simptom major + agravarea oricărui simptom minor(angina/durere faringiană, rinoree și/sau congestie nazală, febră fără altă cauză, tuse, wheezing), prezente cel puțin 2 zile consecutiv.
Clasificarea Ex-BPOC: uşoare, moderate sau severe.
Cauzele Ex-BPOC: infecțiile(60-80% din toate exacerbările), ne-infecțioase(20-40%): fumat, alți poluanți aerici, neaderența la tratament, comorbiditățile cardio-vasculare, deprimarea centrului respirator prin folosirea sedativelor. La aproximativ 20-40%, nu se depistează o cauză clară. În mod obișnuit, infecția(predominant virală) și inflamația cronică sunt factorii uzuali.
Frecvența exacerbărilor anterioare reprezintă cel mai bun predictor al exacerbărilor viitoare. Alți predictori mai sunt: FEV1 < 50% sau prezența comorbidităților(ex. boală cardio-vasculară, reflux gastro-esofagian). S-a observat o relație clară între frecvența simptomelor și riscul de apariţie a exacerbărilor. Instalarea unei Ex-BPOC este anunțată de intensificarea dispneei cu aprox. 7 zile anterior; ca și la astm, acest interval reprezintă o ”fereastră de oportunitate”, adică când o intervenție terapeutică(intensificarea/reajustarea tratamentului) poate stopa declanșarea acesteia.
La pacienții cu exacerbări frecvente( ≥ 2/an) s-a observat creșterea gradului de inflamație cronică locală/sistemică, accelerarea declinului functional, o deteriorare mai accentuată a calității vieții, spitalizări mai frecvente, și în consecință, o mortalitate mai mare(50% dintre pacienții cu BPOC vor deceda în decurs de 4 ani de la prima spitalizare pentru o exacerbare severă).
Exacerbările severe, care necesită spitalizare, sunt evenimente grave prin faptul că mortalitatea intraspitalicească(8-11%) o depășește pe cea din infarctul acut de miocard(8-9,4%), iar pe de altă parte, dacă bolnavul supraviețuiește, are nevoie de un timp îndelungat pentru recuperare și prezintă o deteriorare ireversibilă a bolii, care variază în funcție de sistemul/organul afectat: pierderea unor procente din FEV1, degradare musculară, alterare cognitivă – care poate merge până la simptomatologie pseudo-Alzheimer.
Fiecare exacerbare severă crește riscul reapariţiei unei alte exacerbări severe.
Cum este diagnosticată BPOC?
Un test simplu, numit spirometrie, trebuie folosit pentru a măsura funcția pulmonară și pentru a detecta BPOC la oricine care are probleme de respirație și care, de cele mai multe ori, a fumat/sau încă fumează sau/și a stat în atmosferă poluantă acasă sau la locul de muncă.
La spirometrie se analizează volumele pulmonare și fluxurile de aer prin ceea ce se numește VEMS(volumul de aer expirat forțat în prima secundă; același lucru mai este desemnat prin FEV1). De asemenea, este important și raportul dintre FEV1 și capacitatea vitală funcțională(CV). Bolnavul trebuie să păstreze înregistrările spirometrice și mai ales să cunoscă valorile acestor parametri: VEMS(= FEV1) și raportul FEV1/CV. Așa cum trebuie să-și cunoască valorile glicemiei sau ale tensiunii arteriale, la fel trebuie să fie apt să-și amintească valorile acestor parametri spirometrici. Aceasta este important pentru a se putea deduce, de către medicul curant, care este tendința evolutivă.
Examinarea spirometrică se recomandă a fi efectuată de 2 ori/an, dar nu în timpul exacerbărilor.
Se mai recomandă ca bolnavul să posede un puls-oximetru(care înregistrează digital saturația O2 = SaO2) și, dacă observă accentuarea dispneei, să-și determine regulat SaO2. Normal, SaO2 în repaus, trebuie să depășească 92%.
Scale de evaluare a simptomelor
Cea mai simplă, informativă și ușor de aplicat este CAT: (COPD Assessment Test). Este vorba despre un chestionar simplu, accesibil bolnavului, compus din 8 întrebări, care se referă la simptome, statusul mental, statusul funcțional, gradul de oboseală, gradul de dispnee, limitarea activităților, exacerbări, - evaluând astfel impactul pe care BPOC îl exercită asupra stării de sănătate. Chestionarul CAT poate fi înmânat bolnavului (sau cel puțin versiunea digitală) pentru ca acesta să-și poată verifica starea generală în care se află. Fiecare întrebare din chestionar are o cotație care merge gradual de la absența, până la prezența puternică a item-ului respectiv (ex. tuse: nu tușesc niciodată ...tușesc tot timpul). Se completează rapid, în mai puțin de 2 minute. Adunarea cifrelor acordate fiecărei întrebări poate indica: valori < 10 = simptomatologie atenuată; > 10 = simptomatologie notabilă ( > 20 risc de exacerbare, ≥ 30 exacerbare iminentă/prezentă).
Examenul radiologic
Nu este un examen de diagnostic al BPOC și nici de monitorizare. El poate oferi niște elemente de tipul hiperinflației, dar care nu este apanajul exclusiv al BPOC, ea putând fi întâlnită și în astm. Poate, însă stabili, dacă există și o componentă cardiacă(vezi instalarea cordului pulmonar cronic) sau să depisteze unele complicații: pneumonie, pneumotorax(aer în pleură, - consecință a unei spargeri unei bule de emfizem). La fel, tomografia computerizată nu este un examen de diagnostic(deși precizează cu mai multă acuratețe, prezența emfizemului) ci pentru detectarea mai fidelă a unor complicații: tromboembolism, apariția unui nodul canceros, etc.
Evoluție. Complicații. Prognostic
Principalii decidenți ai evoluției/prognosticului sunt exacerbările și comorbiditățile. Prezența simptomelor matinale se asociază cu o stare de sănătate precară, cu diminuarea activităților zilnice şi cu risc mai mare de apariţie a exacerbărilor, comparativ cu pacienţii fără simptomatologie matinală(39% dintre pacienții cu BPOC prezintă simptomatologie matinală). Severitatea evoluţiei BPOC este determinată de: intensitatea dispneei, amploarea sindromului obstructiv, hipoxemia importantă, suprainfecția cu germeni rezistenti. Pe lângă urgenţa majoră reprezentată de insuficienţa respiratorie acută din Ex-BPOC, mai pot apare și alte complicații precum pneumotoraxul(aer în pleura), cordul pulmonar acut(embolic).
Pentru a măsura efectul multiplelor comorbidități asupra rezultatelor, în special a mortalității, s-au construit mai multe scale sau indici. Aceste scale evaluează în funcție de vârstă, numărul, tipul și asocierea de comorbidități, cât va mai trăi pacientul respectiv. Exemple de astfel de scale: Indexul de Comorbiditate Charlson, indexul COTE(COPD-specific comorbidity test), etc.
Factorii de predicție pentru mortalitate sunt:(a) insuficiența respiratorie hipoxemică și hipercapnică;(b) reducerea rapidă anuală a FEV1, peste 1,5% din valoarea cuvenită;(c) cordul pulmonar cronic decompensat;(d) indexul BODE > 7;(e) fumatul îndelungat(index fumat > 20 pachete/ani).(f) creşterea nivelului proteinei C reactive > 6 mg/l;(g) Indicele de masă corporală(IMC) < 20 kg/m2; vârsta înaintată;(h) indice Charlson crescut.
Scăderea nivelului de activitate fizică este un factor predictiv pentru mortalitatea de toate cauzele, mai relevant decât markerii tradiționali care sunt funcția pulmonară(FEV1), capacitatea de efort, modificările ecocardiografice sau statusul de nutrițional.
Tratamentul
Fiind o boală cronică, asta înseamnă că nu poate fi vindecată. Însă, un tratament instituit cât mai precoce, poate atenua simptomele, poate reduce frecvența și severitatea exacerbărilor și poate crește capacitatea de efort. Așadar, detectarea precoce a BPOC este foarte importantă deoarece poate schimba cursul și progresia bolii.
Tratamentul uzual are 2 componente: farmacologică și non-farmacologică(reabilitarea pulmonară, chirurgia/transplantul pulmonar, paleația).
Bolnavul trebuie să conștientizeze că regimul de tratament care i s-a prescris este individualizat adică ghidat de severitatea simptomelor, riscul de exacerbări, efecte secundare, comorbiditățile personale, disponibilitatea și costul medicamentelor, modul cum răspunde pacientul la medicția administrată, preferința și capacitatea de a utiliza diferite inhalatoare ș.a.m.d. Spunem că bolnavul trebuie să conștientizeze acest lucru, tocmai pentru a preîntâmpina intenția de a modifica aleatoriu schema recomandată, de către persoane/surse neavizate, care nu cunosc "profilul" patologic al bolnavului respectiv.
Pentru reușita tratamentului, trebuie subliniată importanța decisivă a măsurilor preventive precum și aderența la tratamentul recomandat.
Măsurile preventive:
- Întreruperea categorică și definitivă a fumatului activ, cât și a celui pasiv.
- Evitarea expunerii și la alți poluanți aerici(a se vedea situațiile expuse la factorii de risc).
- Cum infecțiile joacă un rol important în declanșarea exacerbărilor, vaccinarea antigripală și antipneumococică trebuie efectuate anual/bianual, cea antigripală și odată la 3 ani cea antipneumococică(la anumit vaccin antipneumococic, ar fi posibil ca durata să fie "pe viață").
Tratamentul farmacologic
Reguli:
- Tratamentul de bază este cel inhalator deoarece acționează chiar la nivelul unde este boala(plămânul) iar, pe de altă parte, se însoțește de cele mai puține efecte adeverse.
- Este esențial ca bolnavul să-și cunoască tipul/tipurile de inhalator și să-l folosească eficient adică să posede cât mai bine tehnica de inhalație. Pentru aceasta, trebuie să o învețe și s-o exerseze în fața medicului prescriptor. De asemenea, să consulte în ambalajul inhalatorului imaginile/pozele care indică pașii de folosire a dispozitivului respectiv. Mai există pe NET, programul inițiat de Clinica de Pneumologie - Timișoara, site "Pneumocontrol", în care este prezentat in vivo, în imagine și sunet, fiecare inhalator cu tehnica aferentă. La fiecare consultație trebuie să ceară medicului ca acesta să-i verifice tehnica.
- Tratamentul este cronic adică permanent, zilnic(NU SE ÎNTRERUPE), ci eventual se modifică dozele – această modificare trebuie făcută după indicațiile pneumologului. Orice întrerupere, din varii motive, duce la continuarea agravării lente a bolii sau predispune la apariția exacerbărilor, care sunt evenimente extrem de grave ce antrenează o deteriorare ireversibilă pulmonară, cardiacă, musculară, mentală, ....
- Bolnavul trebuie să consulte planul de acțiune care i-a fost înmânat la externare/consult de medicul prescriptor pentru a vedea și reverifica condițiile în care el, ca bolnav, trebuie și poate să modifice schema recomandată.
- Modificarea tratamentului trebuie făcută NUMAI DE MEDICUL PNEUMOLOG curant. A nu se orienta după părerile vecinilor sau din broșuri ori recomandări generale de pe Internet, nici după alți medici etc., pentru că, fiecare bolnav este un caz cu un anumit tip de boală BPOC(fenotip), pe care numai medicul curant îl știe ca atare și care i-a adresat un tratament personalizat(individualizat).
Tratamentul BPOC aflat în faza stabilă
Bronhodilatatoarele(beta2-agonişti, anticolinergice, metilxantine) cresc FEV1, reduc hiperinflația/dispneea și implicit, cresc capacitatea de efort. Ele reprezintă baza tratamentului BPOC. Administrarea este inhalatorie și permanentă, in fiecare zi. Pot fi administrate ca medicament unic sau în asociere/combinație cu alte bronhodilataoare sau derivat cortizonic. Combinațiile de bronhodilatatoare, având diferite mecanisme și durate de acțiune, cresc gradul de bronhodilatare şi au un risc mai scăzut de apariție a efectelor secundare, în comparație cu creșterea dozei de bronhodilatator unic.
Se procedează astfel: paciențiilor li se administrează doar un singur bronhodilatator sau o combinație de două bronhodilatatoare cu durată lungă de acțiune, în funcție de intensitatea simptomatologiei. La pacienții cu dispnee persistentă pe un bronhodilatator, tratamentul va fi amplificat prin administrarea încă a unui bronhodilatator. Dacă și bronhodilatația duală se dovedește ineficientă(simptomatologia persistă, exacerbările continuă), se continuă, adăugând un corticoid inhalator. Dacă controlul bolii nu apare, se vor suspiciona prezența altor condiții subjacente: existența bronșiectaziilor, teren bronșitic florid, comorbidități latente nedepistate, fumător activ, status inflamator persistent etc.
Medicația antiinflamatorie
- Corticosteroizii inhalatori(CSI). Monoterapia pe termen lung cu CSI nu este recomandată, la fel nici tratamentul pe termen lung cu corticosteroizi orali. Tratamentul pe termen lung cu CSI poate fi luat în considerare în asociere cu bronhodilatatoarele de lungă durată pentru pacienții cu astm asociat sau cu eofinofilie(creșterea în sânge, peste 3%, a unor celule numite eozinofile) sau cu antecedente de exacerbări, dacă tratamentul adecvat cu bronhodilatatoare cu acțiune îndelungată a eșuat.
- (b) Antibiotice(cu viză antiinflamatorie): macrolidele. Azitromicina, dar și eritromicina, au fost folosite pentru valenţele lor antiinflamatorii și imunomodulante, pe durate de 1 an, în ritm de 3 ori/săptămână, la bolnavi cu BPOC asociat cu bronșiectazii. Atenție că, tratamentul de durată cu azitromicină este asociat cu o incidență crescută a rezistenței bacteriene și hipoacuzie; este contraindicat la cei cu interval QT prelungit pe electrocardiogramă.
Mucoliticele antioxidante: N-acethyl cisteina(fluimucil – NAC), carbocisteina sau erdosteina(erdomed) sunt recomandate numai la pacienți cu spută abundentă, permanentă(fenotip bronșitic sau cei cu bronșiectazii asociate).
Reacții adverse/secundare
Chiar şi în prezent, există o reticenţă nefondată în a prescrie bronhodilatatoare, pacienţilor cu comorbidităţi cardiovasculare, deşi studiile au demonstrat că acestea nu au un risc cardiovascular adiţional. Dintre reacţiile adverse la beta2-agonişti, amintim: reacţii de hipersensibilitate, tahicardie, palpitaţii, aritmii, tremur, cefalee şi crampe musculare. Precauţiile/contraindicaţiile administrării acestora se referă în special, la pacienţii cu infarct miocardic acut recent sau cu aritmii ventriculare, hipertiroidie.
Reacţiile adverse mai frecvente la anticolinergice sunt: reacţii alergice, uscăciunea gurii, gust metalic, dificultăţi de urinare, creşterea presiunii intraoculare, tulburări de motilitate gastrointestinală, disfonie(răgușeală), tuse, ameţeală, palpitaţii. Precauţiile/contraindicaţiile administrării acestora, vizează pacienţii care asociază glaucom cu unghi închis sau adenom de prostată.
Pentru metilxantine(miofilin), au fost raportate mai frecvent: palpitaţii, aritmii, crize epileptice, cefalee, greaţă, ameţeală, pirozis(senzație de arsură în spatele pieptului), insomnii. Sunt contraindicate la pacienţii cu hemoragie cerebrală, infarct miocardic acut, insuficienţă renală acută sau epilepsie.
Utilizarea de durată și în concentrații mari a corticoizilor inhalatori(˃ 1000 mcg beclometazonă sau echivalent) favorizează apariția candidozei orale, a disfoniei(răgușeală), a echimozelor(vănătăi), dezvoltarea osteoporozei sau a riscului de diabet zaharat. Poate apare un risc de a dezvolta pneumonie la indivizii cu vârsta ≥ 55 ani, fumători, FEV1 < 50%, cei cu istoric de exacerbări frecvente, slabi, și care au o dispnee accentuată.
Corticoizii orali se vor folosi doar în tratamentul exacerbărilor, în rest nu aduc vreun beneficiu, ci dimpotrivă, se pot acompania de efecte adverse sistemice.
Oxigenoterapia de lungă durată(OLD)
Reprezintă unica metodă de tratament capabilă să reducă mortalitatea bolnavilor cu BPOC. OLD este indicată pentru pacienții cu BPOC stabilă la care se constată:
- Presiunea arterială a O2 ≤ 55 mmHg sau SaO2 ≤ 88%, cu sau fără hipercapnie, confirmată de două ori pe o perioadă de trei săptămâni, sau
- Presiunea arterială a O2 între 55-60 mmHg sau SaO2 de 88%, dacă există semne de hipertensiune pulmonară, edem periferic care sugerează insuficiență cardiacă congestivă sau policitemie(Ht > 55%)
La bolnavii hipoxemici în repaus se impune determinarea SaO2 și nocturn; desaturarea arterială în O2 în timpul somnului, fără să existe sindrom de apnee în somn(SaO2 ˂ 90% mai mult de 30% din timpul de înregistrare) reprezintă indicație de OLD.
La pacienții cu BPOC stabilă și cu desaturare moderată în repaus sau la efort, OLD nu trebuie prescrisă rutinier. Tocmai de aceea, pentru estimarea corectă a diagramei evoluției SaO2 este necesar repetarea gazometriei cel puțin de 2 ori la un interval de 3 săptămâni iar determinarea se va face de fiecare dată în repaus, la efort cât și nocturn. La pacienții cu hipoxemie cronică severă de repaus, OLD îmbunătățește supraviețuirea.
Suportul nutrițional
Pacienții subnutriți beneficiază de suplimente nutriționale, fiind demonstrate îmbunătățiri semnificative comparativ cu valorile inițiale pentru testul de 6 minute de mers, forţa musculaturii respiratorii și starea de sănătate.
Comorbiditățile
Trebuie tratate specific, conform standardelor uzuale, indiferent de prezența BPOC. Pentru fiecare medicament prescris, efectele secundare și interacțiunile cu alte comorbidități și medicamente, trebuie luate în considerare cu atenție.
:
Tratamentul exacerbărilor BPOC(Ex-BPOC)
Din punctul de vedere al tratamentului necesar, Ex-BPOC se clasifică astfel:
- ușoară - se intensifică tratamentul bronhodilatator(suplimentând bronhodilatatoarele de lungă durată cu cele de scurtă durată) – conform cu cele menționate în planul de acțiune ce i s-a înmânat bolnavului la externare;
- moderată – se adaugă la bronhodilatatoarele de lungă durată antibiotice și/sau corticosteroizi orali;
- severă - pacientul necesită spitalizare sau se adresează camerei de urgență.
Ex-BPOC severe evoluează de regulă spre insuficiență respiratorie acută. În funcție de severitatea unei Ex-BPOC precum și a comorbidităților, o exacerbare va fi tratată ambulator(80% din cazuri) sau în context spitalicesc.
Când trebuie spitalizat un bolnav aflat în Ex-BPOC?
Atunci când bolnavul prezintă următoarele criterii de spitalizare: formă severă de BPOC sau simptomatologie severă, agravarea bruscă a dispneei de repaus, creşterea frecvenţei respiratorii, desaturare, confuzie sau somnolenţă; Insuficienţă respiratorie acută; Absența răspunsului la tratamentul medical inițial; Prezenţa unei comorbidităţi severe(cardiopatie stângă, alcoolism, afectare neurologică, etc); Exacerbări frecvente; Vârstă înaintată; Incertitudine diagnostică; Absența suportului la domiciliu.
Ajuns la departamentul de urgență, bolnavului i se va administra oxigen și va fi evaluat(pe baza unor criterii medicale stadardizate) pentru a decide dacă va fi internat pe secția de pneumologie sau dacă exacerbarea este amenințătoare de viață, va fi dirijat spre departamentul de terapie intensivă instituindu-se ventilație non-invazivă(VNI).
Se administrează dozele și ritmul decise de medicul curant, în funcție de situația particulară a cazului respectiv:
- Oxigenoterapia nazală cu debit mare(HFNC). Aceasta se indică pentru corecția hipoxemiei arteriale în insuficiența respiratorie acută hipoxemică. În aceste situații, HFNC s-a arătat a avea o eficiență superioară față de oxigenoterapia clasică și ventilația non-invazivă, fiind considerată chiar ca și o alternativă la ele; există studii care arată că HFNC ar reduce nevoia de VNI precum și mortalitatea;
+
- Bronhodilatatoare de scurtă durată(pe fondul presupus al bronhodilatatoarelor de lungă durată);
+
- Corticoizi sistemici timp de 5-7 zile;
+
- Antibiotice(deoarece 60-80% din exacerbări sunt de natură infecțioasă) timp de 5-7 zile;
+
- VNI.
VNI ar trebui să fie primul mod de ventilație utilizat la pacienții cu BPOC cu insuficiență respiratorie acută deoarece îmbunătățește schimbul de gaze, ușurează încărcarea mușchilor respiratori și necesitatea de intubare, scade durata spitalizării și îmbunătățește supraviețuirea.
Tratament adițional: Metilxantinele, în general, nu sunt recomandate datorită efectelor secundare crescute. Diureticele se administrează doar în cazul apariției semnelor de insuficiență ventriculară dreaptă cu edeme periferice. Anticoagulantele: necesare în caz de cord pulmonar embolic și a insuficienței respiratorii cronice, a hipertensiunii pulmonare, poliglobulie severă( > 70%).
Criterii de externare: stare generală stabilă în ultimile 24 ore; necesitatea administrării de bronhodilatatoarelor de scurtă durată este > 6 ore; SaO2 stabilă în ultimile 24 ore; bolnav capabil de a se autoîngriji, doarme fără accese de sufocare.
Tratamentul non-farmacologic
Combaterea inactivității
Trăim într-o societate în care comportamentul sedentar a devenit o "normă cotidiană", mai ales acum, cu munca la domiciliu. Estimările globale ale inactivitatii fizice indică faptul că, în 2016, 27,5% dintre adulți și 81% dintre adolescenți, conform criteriilor ghidului OMS asupra activității fizice, sunt inactivi.
Activitatea fizică este definită ca orice mișcare a corpului, produsă de mușchii scheletici, care necesită cheltuială de energie și poate fi efectuată la o varietate de intensități, ca parte a muncii, treburilor casnice, transportului sau în timpul liber sau atunci când se participă la exerciții sau activități sportive. Nivelurile ridicate de comportament sedentar reprezintă un factor princeps care contribuie atât la creșterea incidenței exacerbărilor BPOC, a bolilor cardiovasculare, a cancerului și a diabetului de tip 2 cât și la creșterea mortalității de orice cauză. De asemenea, o activitate fizică constantă reduce anxietatea și depresia, menține un status cognitiv(mental) bun și predispune la un somn sănătos. La adulții în vârstă, activitatea fizică întârzie apariția demenței, previne căderile și leziunile legate de cădere, osteoporoza.
Numărul de exacerbări la pacienții cu BPOC, s-ar corela cu modificări ale activității fizice și ale comportamentului sedentar. Conform rezultatelor acumulate până în prezent, declinul activității fizice și creșterea comportamentului sedentar, ar conferi un prognostic mai rău. De aceea, s-a propus necesitatea includerii evaluărilor, atât pentru activitatea fizică, cât și pentru comportamentul sedentar în practica clinică de rutină a BPOC.
Activitatea fizică se poate cuantifica folosind măsurători obiective(pedometre, accelerometre) sau/și subiective(chestionare). Pedometrele măsoară numărul de pași zilnici simpli dar accelerometrele măsoară și intensitatea activității fizice. 10.000 pași/zi este considerat normalul. Activitatea fizică se reduce odată cu progresia bolii, ajungând la aproximativ 3000 pași/zi în stadiul IV al bolii.
Există deja ghiduri care au introdus deja cuantificarea activității fizice în estimarea stadializării clinice și a severității BPOC. Astfel: < 30, 30-120, ≥ 120 minute mers/zi desemnează un nivel de activitate fizică scăzută, moderată, crescută. Mersul pe jos sau cu bicicleta ≥ 2h/săptămână reduce riscul de mortalitate și de internare în spital cu 30-40%.
Pentru beneficii substanțiale pentru sănătate, adulții ar trebui să facă cel puțin 150 de minute(2 ore și 30 de minute) până la 300 de minute(5 ore) pe săptămână, de intensitate moderată, activitate fizică aerobă; sau 75 de minute(1 oră și 15 minute) până la 150 de minute(2 ore și 30 de minute), de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă; sau o combinație echivalentă de activitate de intensitate moderată și viguroasă pe tot parcursul săptămânii. Adulții ar trebui să facă, de asemenea, activități de întărire a mușchilor la intensitate moderată sau mai mare, care implică toate grupele musculare majore în 2 sau mai multe zile pe săptămână deoarece acestea oferă beneficii suplimentare pentru sănătate. Adulții ar trebui să înceapă prin a face cantități mici de activitate fizică și să crească treptat frecvența, intensitatea și durata în timp.
A nu se pierde din vedere importanța sustenabilității efectelor obținute de antrenamentul fizic și a urmăririi schimbării comportamentului.
Axiomă: înlocuirea timpului sedentar cu activitate fizică de orice intensitate(inclusiv intensitate ușoară) oferă beneficii pentru sănătate.
Reabilitarea pulmonară
Reabilitarea pulmonară(RP) se va implementa în funcție de severitatea bolii precum și de contextul în care se află bolnavul(handicap, posibilități financiare, distanța de la centrul de reabilitare la domiciliu, disponibilitatea personalului de a se deplasa la domiciliu, etc). Programele de reabilitare sunt de tipul "in-patient"(bolnav internat în compartimentul de RP al clinicii), "out-patient"( ambulatoriu), "home patient"(la domiciliu), "community"(pentru cei ce vor participa în cadrul centrelor de RP plasate în diferite cartiere), fiecare cu avantajele și dezavantajele lui. În ultimii ani, mai ales după pandemia Covid, s-au inițiat și programe ghidate prin telemedicină, dar a căror eficiență este controversată.
Durata de menținere a efectelor benefice după încheierea unei sesiuni ”in-patient” este de 12-18 luni, în condițiile în care a existat la domiciliu o activitate de mentenanță. Este de dorit ca startul programului să fie într-un centru specializat, desfășurat timp de 4-8 săptămâni, timp in care se va optimiza tratamentul farmacologic.
Este o optică îngustă aceea de a considera RP limitată doar la un set de antrenamente musculare care combină antrenamente de rezistență, prin încărcare constantă(sau cu interval), cu antrenamente de forță. În cadrul unui program zilnic de 1,5-2 ore de RP, antrenamentele musculare ocupă cel mult 1/3 din timp, restul fiind arondat:
- instruirea/educația asupra bolii: măsuri de prevenție, recunoașterea precoce a exacerbărilor, necesitatea vaccinărilor, medicația respiratorie și sesizarea reacțiilor adverse la această medicație, importanța aderenței la tratament, etc.
- intervenții active pentru renunțarea la fumat,
- prezentarea dispozitivelor inhalatorii, cu însușirea și exersarea tehnicilor de inhalare,
- strategii pentru minimizarea dispneei(modalități de kineziterapie respiratorie),
- rațiunea suportului nutrițional, în ce constă, și asigurarea acestuia,
- practicarea strategiilor de conservare a energiei și autoîngrijire: cum să urce scările, cum să-și mobileze bucătăria, dispozitive de a ușura activitățile domestice, spălatul etc.(a se vedea pozele cu aceste reprezentări);
Unul din obiectivele principale ale schimbării stilului de viață, îl constituie încurajarea activității fizice( > 30 min. zilnic).
În cadrul RP, atât antrenamentul de intensitate joasă, cât și de intensitate ridicată, aduce beneficii: îmbunătățește funcția/forța musculaturii scheletice și crește capacitatea de efort, îmbunătățește dispneea(reduce hiperinflația, produce o scădere a sensibilității sistemului nervos central față de dispnee), îmbunătățește calitatea vieții; reduce numărul de zile de spitalizare; induce beneficii psihosociale(scade anxietatea-depresia).
Intervenții chirurgicale – tehnici de bronhoscopie intervențională – transplant pulmonar
Vor fi dirijați spre o intervenție chirurgicală sau intervenții endoscopice doar pacienții cu emfizem cu hiperinflație semnificativă refractară la medicația optimizată.(emfizem masiv preponderent localizat în ariile superioare ale plămânilor, sau bule gigante care produc compresiune importantă).
Recomandarea pentru transplantul pulmonar, include bolnavi cu BPOC formă accelerat progresivă, care nu sunt candidați pentru reducerea volumului pulmonar endoscopic sau chirurgical, cu indici crescuți de severitate(BODE > 7, FEV1 < 15-20% din prezis), cu trei sau mai multe exacerbări severe în cursul anului precedent sau cei cu hipertensiune pulmonară moderată până la severă.
Sfârșitul vieții și îngrijirea paliativă
Recursul la opiacee(derivați morfinici), sau la stimulare electrică neuro-musculară, sau la veste ce induc vibrația peretelui toracic, plasarea lângă ventilatoare ce suflă aer spre fața bolnavului, etc, sunt câteva metode ce pot ușura dispneea; pe aceeași direcție se aliniază și administrarea de oxigen la pacienți care nu sunt hipoxemici.
Discuțiile simple și structurate pe diferitele scenarii finale posibile ar trebui inițiate, în timp ce pacienții sunt în stare stabilă; de asemenea, trebuie informați cât mai adecvat și aparținătorii. Se va ține cont de opțiunile pacientului asupra intervențiilor finale: tratament doar la domiciliu, spitalizare în terapie intensivă, accept sau nu de ventilație mecanică, recursul la opiacee, etc.
Monitorizarea, supravegherea pacientului în condiții de ambulatoriu - domiciliu
După o exacerbare, trebuie inițiate măsuri adecvate pentru prevenirea exacerbărilor, știut fiind că, fiecare exacerbare severă crește riscul reapariţiei unei exacerbări severe. De aceea, la externare, în timpul sesiunilor de RP precum și la fiecare vizită ulterioară, trebuie recurs la un proces de educare terapeutică, în cadrul căruia se va stabili un plan de acțiune(identificarea și tratamentul precoce al Ex-BPOC), lucru care s-a arătat că reduce frecvența spitalizărilor. Tehnica inhalatorie corectă trebuie evaluată la fiecare vizită. Urmărirea precoce la < 30 de zile după externare, ar trebui efectuată deoarece se corelează cu mai puține reinternări pentru exacerbare. Urmărirea timpurie permite o revizuire a planurilor de acțiune și o oportunitate de a face eventuale schimbări în terapie. S-a observat creșterea mortalității la 90 de zile, la pacienții care nu participă la monitorizarea timpurie. Se recomandă urmărirea suplimentară la 3 luni pentru a evalua revenirea la o stare stabilă și revizuirea simptomelor pacientului, a funcției pulmonare(spirometrie, pulsoximetrie) și, dacă este posibil, evaluarea prognosticului utilizând multiple scale(ex. BODE, Charlson).